Pocs són els que, en tenir una cervesa artesana entre les mans, es pregunten quin és el seu contingut químic, quins ingredients s’utilitzen per elaborar aquesta beguda. Perquè, és clar que el sabor de la cervesa artesana dista molt del de les cerveses industrials.
I, en aquest sentit, els mestres cervecers saben bé que el llúpol és clau per aconseguir aquest sabor que es persegueix, per tal de captivar els consumidors.
El llúpol i la seva 3×1: sabor, aroma i amargor
Els llúpols, el nom científic dels quals és Humulus lupulus, formen part de la família de les Cannabáceas. El realment interessant i profitós per als productors de cervesa és la flor de la planta del llúpol.
El llúpol és l’ingredient que aporta a la cervesa artesana amargor, que actua com a contrapunt davant les notes dolces que atorguen els sucres del malt. A més, el particular sabor de les cerveses artesanes no podria ser possible sense l’ús d’aquesta particular planta.
I el tercer gran valor del llúpol en l’elaboració de la cervesa artesana és l’aroma. Una característica cada vegada més valorada entre els consumidors. Perquè, sense abans percebre l’aroma que desprèn cada cervesa artesana, l’experiència del tast de cervesa no pot ser completa.
El llúpol, a més, amb les seves resines contribueix a la retenció d’escuma i antisèptics.
5 curiositats del llúpol
El llúpol és una planta que ha generat molt interès al llarg de la història. Aquestes són algunes de les seves curiositats més sorprenents.
- Fins a entrat el segle IX, el llúpol no es conreava en l’Europa central, per la qual cosa es recollia en estat salvatge.
- Anys enrere, el llúpol havia estat utilitzat com a planta medicinal per calmar dolències relacionades amb el mal de cap, l’insomni… I, en efecte, el llúpol és gran responsable dels populars efectes calmants de la cervesa artesana.
- A tot el món existeixen com a mínim, 6 museus que giren entorn d’aquesta valuosa planta.
- Gràcies a la invenció del cromatògraf de gasos, es va descobrir que el llúpol posseeix més de 400 components.
- En països del centre d’Europa, com Alemanya, és tal la importància del llúpol que se li sol donar un paper protagonista a les festes locals. Per exemple, en Hallertau (Baviera), durant el mes d’agost s’escull a “la Reina del Llúpol”.
En definitiva, el llúpol és essencial per a l’elaboració de les cerveses artesanes. De fet, els mestres cerveceros poden permetre’s les llicències d’experimentar amb llúpols de diferents països i així elaborar cerveses artesanes diferents.
A La Cervesera Artesana utilitzen llúpol provinent d’exigents processos de selecció, ja que és un dels ingredients clau en l’elaboració de cervesa artesana.
T’agradaria descobrir en primera persona tot el procés d’elaboració de cervesa artesana i, després, degustar un tast de cerveses? Envia un correu a info@lacervesera.net i consulta la disponibilitat!
Us esperem a tots a La Cervesera Artesana!
Leave A Comment