El seu sabor, els seu color, els seus efectes calmants… La bona cervesa artesana és un dels més grans plaers de la vida. Quelcom que queda reflectit en la gran pujada de la popularitat d’aquesta beguda a nivell mundial.

Per aquest motiu, l’interés en la cervesa artesana va in crescendo. Per eixemple, segur que pots dir-nos el tipus de cervesa més coneguts, però ¿ets capaç de mencionar i explicar quelcom sobre els seus ingredients bàsics ?

Els 4 ingredients bàsics de la cerveza artesana

Una de les grands avantatjes del sector de la cervesa artesana és que no existeix cap límit per la imaginació: i és que només fa falta una mica de creativitat per pensar en el sabor que t’agradaria incorporar en una cervesa. Aixó i saber quins són els 4 ingredients bàsics de la cervesa. ¡Pren nota!

L’aigua

És l’ingredient essencial en l’elaboració de la cervesa artesana. De fet, la cervesa es compon en el seu 95% d’aigua. L’elecció de l’aigua que serà utilitzada per elaborar cerveses artesanes ve determinada per les propietats que es necessiten: els mestres cervesers han decantar-se per la presència o l’absència de sals minerals, sulfats, clorurs, calç, etc.

Unes propietats que, sens dubte, formaran part del sabor i l’essència de la cervesa artesana. De fet, la gran part de microcerveseres opten per tractar l’aigua, per personalitzar-la a les seves necessitats: reduint o afegint sals i minerals en funció del perfil de cervesa que vulguin elaborar.

El llúpul

Si hi ha una peculiaritat en el gust de totes les cerveses, és l’amargor que presenten. I, el llúpol, és precisament el responsable d’això. Però aquesta planta perenne enfiladissa compleix amb més funcions en l’elaboració de la cervesa artesana:

  1. Gràcies a les seves propietats antibacterianes, porta a terme una funció de conservant del líquid.
  2. El llúpol contribueix a la formació i retenció de l’escuma.
  3. Proporciona sequedat i acidesa.
  4. Fa de filtre natural al final de la cocció.

El malt

Si el llúpol era l’encarregat de posar les notes amargues en la cervesa, amb el malt es persegueix posar notes més dolces que facin de contrapunt.

La veritat és que tots els tipus de cereals es poden maltejar, però el més utilitzat per elaborar cervesa és l’ordi, pels seus components alimentaris.

La pela de l’ordi protegeix l’embrió i la reserva d’energia del cereal de bacteris i elements externs, mentre que també servirà de filtre natural per al cerveser durant la maceració. A més, l’ordi aporta sabors més suaus a la cervesa.

El llevat

El llevat, que és un fong, és un altre dels elements clau en l’elaboració de la cervesa artesana. L’interessant del llevat és la seva capacitat per produir alcohol i metabolitzar els sucres.

Així mateix, el llevat és el protagonista principal en el procés de fermentació.

Existeixen diferents varietats de llevats, per exemple, una de les òptimes per elaborar cervesa artesana és l’anomenada “Saccharomyces cerevisiae”.

Vols saber més sobre el procés d’elaboració de les cerveses artesanes?

Posa’t en contacte amb La Cervesera Artesana per acudir a la microcerveseria, mentre reps una explicació del procés d’elaboració de la cervesa artesana i alhora degustes 6 cerveses artesanes amb caràcter!

Una experiència única!