Les cerveses artesanes s’han consolidant al nostre país. L’interès que desperten en la societat està originant que les conegudes com a “microcerveseries” es vagin propagant per les ciutats.

Però si hi ha una cervesa artesana que està de moda i que acapara la major part de l’atenció, aquesta és la IPA. Segur que heu sentit a parlar, oi?

En aquest article aprofundirem sobre la cervesa artesana IPA, navegant pels seus orígens i per les seves particularitats. No t’ho perdis!

Cervesa IPA: què signifiquen les sigles?

IPA és un conjunt de sigles que respon al nom “Indian Pale Ale”:

Indian: molts creuen que pel fet de contenir “Indian” en el seu nom, vol dir que l’origen de la IPA és indi. No obstant això, la veritat és que la cervesa IPA va ser inventada al Regne Unit amb l’objectiu de transportar-la a l’Índia, colònia anglesa fins no fa gaire.

Pale: els malts que s’utilitzen per elaborar les cerveses Pale (pàl·lides) són de color clar, i donen lloc a cerveses pàl·lides, que s’assequen a temperatures relativament baixes. Això fa possible la preservació de tots els enzims del cereal.

Ale: les ALE són un tipus de cervesa d’alta fermentació en la qual els llevats que participen en el procés de transformar els sucres de les maltes en alcohol suren en la superfície, en contrast amb les cerveses Lager, de baixa fermentació.

La història de la cervesa IPA

Durant el segle XVIII, en època de colònia Britànica sobre l’Índia, hi havia una gran quantitat d’anglesos que trobaven a faltar la cervesa del seu país. El problema era que, aquesta, no suportava el trajecte tan llarg i calorós d’Anglaterra a l’Índia.

Les variacions de temperatura i les aigües encrespades de l’Àfrica meridional provocaven un viatge gens amable, que la cervesa no aguantava bé.

La solució davant el problema es va trobar en l’alcohol i el llúpol. D’aquesta manera, l’alcohol va proporcionar un ambient hostil per als microbis i el llúpol va prevenir el creixement dels bacteris responsables de causar l’acidesa en les cerveses.

El resultat va ser una Indian Pale Ale, una cervesa amb més amargor, alcohol, i escuma, que va poder suportar els desafiaments del trajecte, així com la seva conserva al país de destinació, l’Índia.

Cervesa artesana IPA: les seves característiques

Les cerveses IPA es caracteritzen per posseir aromes molt intensos, i estan catalogades com cerveses d’alta fermentació. A més, presenten un color una mica pàl·lid i ataronjat. La seva graduació alcohòlica oscil·la entre 5,1º i 7,6º.

No obstant això, la gran peculiaritat de les cerveses IPA és la seva gran aportació de llúpol, que proporciona un major grau d’amargor, a part d’una sèrie de matisos aromàtics i de sabors particulars.

Encara no has provat la nostra cervesa artesana IPA? Vine amb la teva parella, els teus amics o els teus familiars i gaudeix del sabor únic de la nostra cervesa artesana IPA!

Estem al carrer Sant Agustí nº14 de Barcelona.